Zuid-Afrika, officieel de Republiek Zuid-Afrika (RSA), is het meest zuidelijke land van Afrika. Het is in het zuiden begrensd door 2798 kilometer (1.739 mijl) van de kustlijn van Zuid-Afrika, die zich uitstrekt langs de Zuid-Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan, in het noorden door de buurlanden Namibië, Botswana en Zimbabwe; en in het oosten en noordoosten door Mozambique en Swaziland (Eswatini); en het omringt het koninkrijk Lesotho.

Zuid-Afrika is het grootste land in zuidelijk Afrika en het op vijf na grootste land ter wereld per landgebied en met bijna 56 miljoen mensen de 24e meest bevolkte natie ter wereld. Het is het meest zuidelijke land op het vasteland van de Oude Wereld of het oostelijk halfrond. Ongeveer 80 procent van de Zuid-Afrikanen is van Afrikaanse afkomst ten zuiden van de Sahara, verdeeld over verschillende etnische groepen die verschillende Afrikaanse talen spreken, waarvan er negen een officiële status hebben. De overgebleven populatie bestaat uit de grootste Afrikaanse gemeenschappen van Europese (witte), Aziatische (Indiase) en multiraciale (gekleurde) voorouders.

Aardrijkskunde
Zuid-Afrika, gelegen in het zuidelijkste puntje van Afrika, heeft een landmassa van 1 233 404 km², aan 3 zijden omgeven door een kustlijn van bijna 3000 km, gewassen door de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan. Het wordt begrensd in het noorden door Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique en omringt zich ook rond twee onafhankelijke landen, de Lesotho en Swaziland.

Capitals:
Zuid-Afrika heeft 3 hoofdsteden: Kaapstad (wetgevend), Pretoria (administratief en Bloemfontein (gerechtelijk).

Politiek systeem:
Een bekend feit over Zuid-Afrika is dat we sinds 1994 democratisch bestuur hebben genoten, het apartheidsbeleid van het verleden omvergeworpen. Onze grondwet wordt beschouwd als een voorbeeld voor de wereld en bevat een breed scala aan mensenrechten beschermd door een onafhankelijke rechterlijke macht. Het land wordt geleid door een staatspresident, Jacob Zuma, van het African National Congress (ANC).

Economie:
Een minder bekend feit over Zuid-Afrika is dat het sinds eind jaren negentig een gestage economische groei van het bruto binnenlands product (BBP) heeft behaald. Het land, beschouwd als een opkomende markt, heeft een goed ontwikkelde financiële sector en een actieve beurs. Het financiële beleid was gericht op het bouwen van solide macro-economische structuren. De centrale bank van het land is de Reserve Bank.

Toerisme:
Sinds de ondergang van de apartheid zijn internationale toeristenaankomsten enorm gestegen, waardoor toerisme een van de snelstgroeiende sectoren is. De toeristenindustrie is goed ingeburgerd met een opwindende sector van opkomende ondernemers. Het land is sterk op het gebied van avontuur, sport, natuur en dieren in het wild en is een pionier en wereldleider op het gebied van verantwoord toerisme.

Bevolking:
De Zuid-Afrikaanse bevolking van meer dan 47 miljoen mensen is zeer divers. Afrikanen zijn in de meerderheid, ongeveer. 80% van de bevolking, gevolgd door de blanke bevolking ongeveer. 4,4m; de gekleurde bevolking ongeveer. 4,2 miljoen en de Indiase / Aziatische bevolking op ongeveer. 1,2m.

Valuta:
De valuta van Zuid-Afrika is de rand, die bezoekers veel waar voor hun geld biedt. De rand wordt geleverd in een reeks munten (R1 = 100 cent) en biljetten in R10, R50, R100.

Klimaat:
Zuid-Afrika heeft een gematigd klimaat en staat bekend om zijn lange zonnige dagen, vandaar de titel: ‘Sunny South Africa’. De meeste provincies hebben zomerregen, behalve de Western Cape (winterregen). De winter is van mei tot augustus; Lente van september tot oktober; Zomer van november tot februari en herfst is van maart tot april.

Communications:
Zuid-Afrika heeft een uitzonderlijk goed ontwikkelde communicatie-infrastructuur. Een aantal aanbieders van mobiele telefoons bieden landelijke dekking en er zijn gevestigde vaste telefoonnetwerken. Internet en Wi-Fi zijn gemakkelijk toegankelijk in de meeste stedelijke gebieden.

provincies:
Er zijn 9 provincies in Zuid-Afrika, namelijk: Oostkaap, Vrijstaat, West-Kaap, KwaZulu-Natal; Gauteng, Noord-West, Noord-Kaap, Limpopo en Mpumalanga

Nationale symbolen:
De Zuid-Afrikaanse vlag is een geliefd symbool van patriottisme en andere belangrijke nationale emblemen omvatten: Nationale vogel: blauwe kraan; Nationaal dier: de springbok; Nationale vis: galjoen; Nationale bloem: protea en Nationale boom: het geelhout.

talen:
Zuid-Afrika is een meertalig land en er zijn 11 officiële talen, waaronder: Engels, Afrikaans, isiNdebele, isiXhosa, isiZulu, Sepedi, Sesotho, Setswana, Siswati, Tshivenda en Xitsonga. Samengesteld door Enoch Sontonga in 1899, de Xhosa-hymne ‘Nkosi Sikelel’ iAfrika is het volkslied van Zuid-Afrika

religies:
Bijna 80% van de bevolking van Zuid-Afrika is christen. Andere belangrijke religieuze groepen zijn hindoes, moslims, joden en boeddhisten. Een minderheid behoort niet tot een van de grote religies. De grondwet garandeert vrijheid van aanbidding.

Water:
Kraanwater is drinkbaar. Zorg er echter voor dat u flessenwater meeneemt wanneer u naar afgelegen plattelandsgebieden en de bush reist.

Dieren en planten:
Zuid-Afrika is uitgeroepen tot een van de 18 megadiverse bestemmingen in de wereld. Als een pionier en leider in verantwoord toerisme, Zuid-Afrika heeft talrijke beschermingsprojecten om zijn natuurlijke erfgoed te beschermen – reizigers kunnen veel van deze projecten ondersteunen en eraan deelnemen. Het land is de thuisbasis van de beroemde Big Five (neushoorn, olifant, leeuw, luipaard en buffel).

Elektriciteit:
De Zuid-Afrikaanse stroomvoorziening is 220/230 volt AC 50 HZ. Op enkele uitzonderingen na (in diepe plattelandsgebieden) is bijna overal elektriciteit beschikbaar.

luchthavens:
De 3 grote internationale luchthavens in Zuid-Afrika zijn: OR Tambo International Airport (Johannesburg), Cape Town International Airport en King Shaka International Airport (Durban), evenals 90 regionale luchthavens, waaronder de Kruger Mpumalanga International Airport (KMIA) in Nelspruit.

Reizen per auto en trein:
Zuid-Afrika heeft een uitgebreide wegeninfrastructuur, waaronder nationale snelwegen en secundaire wegen. Snelheidslimieten zijn ingesteld op 120 kilometer op snelwegen; 100 kilometer op secundaire wegen en 60 kilometer in stedelijke gebieden.

Toelatingseisen:
Zuid-Afrika heeft een geldig certificaat voor gele koorts nodig van alle buitenlandse bezoekers en burgers van meer dan 1 jaar die van een besmet gebied reizen of op doorreis zijn via besmette gebieden. Neem voor visumvereisten contact op met de dichtstbijzijnde Zuid-Afrikaanse diplomatieke missie.

Gezondheid en veiligheid:
Zuid-Afrika staat bekend om zijn medische vaardigheden sinds professor Christiaan Barnard de eerste succesvolle harttransplantatie uitvoerde in 1967. Er zijn veel privé-ziekenhuizen en medische centra van wereldklasse in het hele land, vooral in de stedelijke centra. Het grootste deel van Zuid-Afrika is malariavrij, maar controleer altijd de wildreserves die u van plan bent te bezoeken en neem voorzorgsmaatregelen indien nodig. Zorg ervoor dat u de nieuwste veiligheidstips hebt van het etablissement waar u verblijft en neem voorzorgsmaatregelen, net als wanneer u op reis bent.

Bronnen: wikipedia en Zuid-Afrika netto