Selecteer een pagina

Semuliki National Park

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in The module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.Semuliki National Park, gelegen in de Albertine Rift aan de westelijke arm van de Oost-Afrikaanse Rift, ligt aan de grens van Oeganda met de Democratische Republiek Congo (DRC). Semuliki werd in 1932 opgericht als een bosreservaat onder de jurisdictie van het bosdepartement. Later in 1992 heeft de bosafdeling het opgewaardeerd tot een bospark en in oktober 1993 de staatscourant als een nationaal park met als enig doel het bos te beschermen als een fundamenteel onderdeel van de beschermde gebieden van de Westelijke Riftvallei.Semuliki is een van de oudste en biodiverse tropische regenwouden in Afrika en een waar paradijs voor vogels met meer dan 415 soorten, waarvan 216 bosvogels en twee warmwaterbronnen die een aantal vogels aantrekken en een bron van likstenen voor velen dieren. Het park wordt gedeeltelijk ingenomen door het Ituri-bos dat zich oostwaarts uitstrekt tot in de Congo-rivier, dus een verscheidenheid aan boomsoorten in het park is vergelijkbaar met die in Congo. Het beschermde gebied van 220 vierkante kilometer herbergt ook ongeveer 60 zoogdiersoorten, waaronder olifanten, dwergantilopen, bosvarkens, bosbaby’s, bosbuffels en sitatunga antelope om er maar een paar te noemen. Behalve dieren in het wild, wordt Semuliki bewoond door vier etnische groepen die de parkgrenzen omringen; de Bamba, Bakonjo, Batuku en Batwa.

Activiteiten in Semuliki National Park. Er zijn tal van wonderen te ontdekken in dit juweeltje. Semuliki is een van de minder bezochte maar bio-diverse parken met een prachtig landschap.

Vogels spotten. Dit is een van de topactiviteiten die de meeste bezoekers naar Semuliki National Park trekt. Met meer dan 400 soorten is Semuliki het paradijs voor vogelspotters. De gebieden Ntandi en Sempaya zijn uitstekende plekken om vogels te spotten en de meest voorkomende soorten hier zijn de  goudnekwever, grijswangblauwsnavel, Maxwells wever, Lierstaarthoningspeurder, de roodwangwasbeer, de roodkopzanger, de witkeelblauwe zwaluw, natallijster, blauwkeelneushoornvogel, fluitneushoornvogel, geelkeelnicator , zwartsnavel toerako, Lady Ross’ toerako, moerasbuulbuul.

De beste manier om de schoonheid van Semuliki te ontdekken, is door een begeleide natuurwandeling te maken. Het park heeft drie hoofdpaden die bezoekers volgen tijdens de natuurwandeling. Het 8 km lange Sempaya-natuurpad leidt naar de Sempaya-warmwaterbronnen en biedt een spectaculair uitzicht. Het 13 km lange Kirumia-pad is perfect om vogels te spotten en voert u door het midden van het bos naar de Semuliki-rivier. Aan de oostelijke rand van het park ligt het rode apenpad dat ook naar de Semuliki-rivier leidt en de mogelijkheid biedt om vogels, zoogdieren, vlinders en planten te zien. Tijdens de natuurwandeling kunt u ook andere soorten tegenkomen zoals bavianen, zwart-witte colobus, de Brazza’s aap, grijswangmangabey en de Centraal-Afrikaanse rode colobus.

De warmwaterbronnen van Sempaya zijn de topattracties in het Semuliki National Park. Het park heeft zowel de vrouwelijke als de mannelijke warmwaterbronnen die worden geassocieerd met een hoge culturele waarde voor de Bamaga-clan, die de eersten waren die de macht over hen overnamen. De vrouwelijke warmwaterbron heette Nyansimbi en werd geassocieerd met rijkdom en een vrouw voor de mannelijke warmwaterbron. De mannelijke warmwaterbron werd Bitente genoemd, naar aanleiding van de verdwijning van Bumaga, waarvan werd aangenomen dat hij de echtgenoot was van Nyansimbi, de vrouwelijke warmwaterbron. Terwijl u bij de vrouwelijke warmwaterbron bent, zult u geisers met heet water zien waar u uw eieren, bananen of zelfs kip kunt koken.

Culturele ervaring in Batwa. Aan de randen van het park leven vier inheemse stammen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in een culturele ervaring kunnen een van deze stammen bezoeken: De Batwa-pygmeeën die van oudsher jagers en fruitverzamelaars zijn. Hun tegenhangers, de Bakonjo en Bamba, wonen op de hellingen van de berg Rwenzori waar ze gewassen verbouwen. De Batuku die herders zijn, bewonen het noordelijke deel van het park. De culturele ervaring geeft bezoekers inzicht in de traditionele manier van leven van deze unieke stammen.

Beste reistijd om Semuliki te bezoeken. Semuliki National Park is het hele jaar door open voor toerisme, hoewel het raadzaam is om een ​​bezoek te brengen tijdens het droge seizoen tussen de maanden januari en februari en ook van juni tot september, wanneer de wegen goed begaanbaar zijn. Het natte seizoen, dat begint van december tot maart en van oktober tot november, krijgt veel regen waardoor sommige delen van het park onder water komen te staan ​​als gevolg van overstromingen van de rivieren.

Bereikbaarheid. Twee routes leiden naar het Semuliki National Park. De kortere route is van Kampala naar Fort Portal via Mubende. Deze reis is ongeveer 300 km en duurt ongeveer 5-6 uur. De tweede en langere route is van Kampala naar Fort Portal via Masaka, Mbarara en Kasese