Selecteer een pagina

Rwenzori Mountains

Rwenzori Mountains National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda aan de oostkant van de Albertine Rift Valley, langs de grens met de Democratische Republiek Congo, waar het grenst aan het Virunga National Park en ongeveer 120 km ten zuiden van Lake Albert en ten noorden van Lake Edward loopt. . Het park werd in 1991 bekendgemaakt en werd later in 1994 aangewezen als UNESCO-werelderfgoed om de gevarieerde vegetatiezones en dieren in het wild te beschermen. Het

Rwenzori Mountains National Park beslaat meer dan 996 vierkante kilometer en is de meest boeiende wandelbestemming van Oeganda met twee grote zes- tot negendaagse wandel routes die het doorkruisen.Het park staat ook bekend als Bergen van de maan, een naam die de geograaf Ptolemaeus er in 150 na Christus aan heeft gegeven en die plaatselijk bekend staat als “Ruwenzori”, wat “regenmaker” of “wolkenkoning” betekent. Het hoogste punt van de berg is de Margherita-piek met een hoogte van 5.109 m boven de zeespiegel, waarmee het de op twee na hoogste is en het is ook het moeilijkst te beklimmen op het Afrikaanse continent. Rwenzori wordt gekenmerkt door gevarieerde vegetatiebedekkingen van bamboebos, boomheide, bergbossen, hagenia-rapanea-struiken en afro-alpiene heidegebieden met ongeveer 18 zoogdiersoorten, 217 vogelsoorten, 9 reptielensoorten en 6 amfibieën.

Activiteiten in Rwenzori Mountains National Park. 

Bergbeklimmen: Dit is de belangrijkste activiteit in het Rwenzori Mountains National Park, waar bezoekers kunnen kiezen voor het zuidelijke of het centrale circuit, beginnend in respectievelijk Kilembe en Nyakalengija. Het unieke landschap van elke zone van de bergketens is adembenemend en biedt een spectaculair uitzicht op de lagere hellingen terwijl u afdaalt door de weelderige vallei en dramatische passen.

Vogels spotten: Met meer dan 217 soorten, waarvan 19 in geen enkel ander nationaal park in Oeganda voorkomen, biedt Rwenzori vogelaars mogelijkheden om vogels te spotten, vooral in het bergwoud. Sommige van deze vogels zijn de volgende; de Rwenzori toerako, ransuil, boogschutter roodborstje, sterrenpaapje,  kaneelvleugelspreeuw, bergbijeneter, dwerghoningspeurder, meeswever, purperbuikhoningzuiger, Kivu-grondlijster, Stuhlmanns honingzuiger en bamboefrankolijn om er maar een paar te noemen.

Wilde dieren: Rwenzori Mountains National Park beschikt over ongeveer 70 zoogdiersoorten, waaronder olifanten, bosbokken, reuzenboszwijn, Rwenzori-otter en eendjes. Het park herbergt ook een verscheidenheid aan soorten primaten, waaronder blauwe apen, olijfbavianen, roodstaartapen, zwart-witte colobus, Angola colobus en chimpansees. Het is bekend dat de driehoornige kameleon alleen in het Rwenzori Mountains National Park te zien is. De verschillende hoogtezones bieden ook een kenmerkende flora en fauna, waaronder gigantische heidebomen, lobelia, reuzenkruiskruid om er maar een paar te noemen.

Culturele ervaring. Op de lagere hellingen van het Rwenzori-gebergte ligt het dorp Ruboni. Een wandeling naar deze dorpjes stelt u bloot aan de vriendelijke Bakonjo, die verwelkomen u  graag met dramatische traditionele dansen en volksliederen. U zult ook deelnemen aan hun culturele activiteiten zoals koken, hun boerderijen bezoeken, de traditionele genezer bezoeken, manden weven om er maar een paar te noemen.

Beste reistijd: Rwenzori Mountains National Park kan het hele jaar door bezocht worden. Het is echter aan te raden voor klimmers om tijdens de warmste en droogste maanden tussen juli en oktober, en ook van december tot februari te komen. Dit zijn de veiligste maanden om te klimmen, aangezien de risico’s van klimmen erg laag zijn in vergelijking met het natte seizoen. De effecten van het weer op het lichaam zijn in deze periode meestal ook erg laag. Houd er ook rekening mee dat dit de drukste tijd in het park is en verwacht daarom meer klimmers te ontmoeten in vergelijking met het natte seizoen met zeer weinig bezoekersaantallen.Rwenzori Mountains National Park is zowel over de weg als door de lucht bereikbaar. Het park is te bereiken van Kampala tot Kasese via Fort Portal of Mbarara. Deze reis kan ongeveer 7-8 uur duren om het park te betreden.Bezoekers van Rwenzori National Park die willen vliegen, kunnen overstappen van de luchthaven van Entebbe of de landingsbaan van Kajjansi naar de landingsbaan van Kasese, en daarvandaan overland verder reizen. Een chartervlucht kan geboekt worden bij een van de binnenlandse luchtvaartmaatschappijen, de vlucht duurt ongeveer anderhalf uur.