Selecteer een pagina

Kidepo Valley N.P

Kidepo Valley National Park, ooit afgevraagd hoe mooi, magnifiek, verbluffend en verbluffend dit land was in de Afrikaanse traditionele samenleving die was opgezet of voordat de ontdekkingsreizigers dit wiegland van schoonheid publiekelijk verkenden ? Wel, u heeft nog steeds een zeer grote kans om het te zien in Kidepo Valley National Park, bezoek de Parel van Afrika en zie de oude opzet van Afrika in zijn originele, authentiek, ongerept en nog intact in het noordoostelijke deel van Oeganda dat ook minder wordt bezocht door toeristen. In het noordoostelijke deel van de parel van Afrika, Oeganda, vindt u de divergentie van de grote Karamojong-cultuur die in hun woonplaatsen achterblijft, de grote echte Afrikaanse wildernis Kidepo Valley National Park, de Ik-stam aan de Oegandese Keniaanse grens bij de top van de heuvels en de enige gemeenschap die landbouw in deze regio omarmde en zo voedsel aan de medeburen te koop aanbood.

Kidepo Valley Nationaal Park gelegen in het noordoostelijke deel van Oeganda met een oppervlakte van 1.442 vierkante kilometer, is het best te omschrijven als de echte Afrikaanse wildernis. Kidepo Valley National Park is omgeven door verschillende heuvels en het ligt op een depressie waar de naam vandaan komt als kidepo-vallei, terwijl in het lokale dialect kidepo plukken betekent, omdat ze vroeger water uit de moerassen van de vallei gingen halen, waardoor de Kidepo-vallei ‘moeder werd van leven’ voor de semi-aride woestijngebieden van het noordoosten van Oeganda. Kidepo Valley National Park ligt in het semi-aride woestijngebied, vandaar dat het soort weer hier zo wordt gekenmerkt door heet en droog gedurende de meeste maanden van het jaar, maar toch matige hoeveelheden regen krijgt die sommige onvolledige wegen onbegaanbaar maken voor andere gewone auto’s behalve 4WD-drive auto, daarom raden wij bij Jewel Safaris aan om altijd met 4WD-auto’s naar dit park te rijden met 2-3 reservebanden, omdat de stenen te scherp zijn dat de banden kunnen beschadigen. 

Weg van klimaat en weer, is Kidepo Valley National Park de thuisbasis van verschillende vogelsoorten, zoals de endemische struisvogel, de gigantische vogel, de BIG FIVE dat is: het luipaard, de leeuw, olifanten, buffels en neushoorn. Er zijn hier ook verschillende grote katachtigen gespot. De schoonheid hier is te veel om de schriftelijk of mondeling uit te drukken, het is eerder slechts een moment tussen de ziel, de geest en de ogen dat niet gemakkelijk kan worden gewist van iemand die dit land bezoekt. De topografie van dit gebied is ook zo indrukwekkend en zo te bewonderen in de nabijheid ervan. Het wordt gekenmerkt door zijn bergachtige ligging met bergen zoals Mt Murongole, Lomej Hills en verschillende andere. De Narus-vallei die zich in het hart van Game Park bevindt. Dit heeft een equatoriale klimaatbedekking vanwege de zware leembodems en niet te vergeten de zanderige kleigronden die de enorme groei van groenbedekking in deze regio stimuleren. Deze stammen bieden alle reizigers een verbluffende onvergetelijke culturele reiservaring door het unieke karakter van de Ik- en Karamojong-stammen die harmonieus met elkaar leven.

De beste attracties in dit park zijn onder meer:

Wilde dieren: Onder andere big 5, de grote katten, omvatten ze; de Afrikaanse bush-olifanten, de grote woestijnstruisvogel, leeuwen, buffels, nijlpaarden, luipaarden, zebra’s, uitgeklede hyena’s en cheeta’s. Deze die over de grote open vlaktes zwerven. Minstens 86 soorten zoogdieren zijn hier te vinden in Kidepo Valley National Park. U heeft ook grote kans om een ​​jachtactie te zien door een van de grote katachtigen die een maaltijd voor zichzelf proberen te krijgen. Stel u voor dat u in de positie bent om met uw goede camera de beste jachtactie van leeuwen of luipaarden te bekijken en vast te leggen. 

Flora/ planten: De grote acaciabossen, de open savannegraslanden, droge struikgewas en korte bomen, struiken, overblijvende grassen die ten minste 629 plantensoorten vormen in het Kidepo Valley National Park. Het wildpark staat vol met gras en struiken, omdat het een semi-aride gebied is, waardoor het het beste uitzicht heeft dat alleen in Oeganda en dit park in het bijzonder te vinden is.

Culturele reizen: Het bezoek aan Ike- en Karamojong-stamgemeenschappen en leer hoe ze dansen en springen, kijk hoe ze verse, net gemolken melk  mengen met bloed voor hun menu.  U kunt ook de manayata’s binnengaan en meer kennis vergaren over deze manier van wonen. 

Vogels spotten: In de grote uitgestrekte Kidepo-vallei leven ongeveer 475 vogelsoorten. Deze kunnen in principe op elk uur van de dag gemakkelijk kunnen worden opgemerkt. Ze nestelen in acaciabossen of op zoek naar krokusdieren, aangezien 58 soorten vogels roofvogels zijn. De grote Afrikaanse woestijnstruisvogel en toch een gewone vogel, terwijl in de Kidepo-vallei de struisvogel een natuurwonder is om zijn prachtige magnifieke structuur te zien.

Reptielen: Er zijn talloze reptielen te vinden in Kidepo Valley National Park, waaronder nijlkrokodillen, monitorhagedissen, rotspythons en vele anderen.

Bergen: Mt Morungole en Mt lonyili waar toeristen interessante bergwandelingen kunnen maken.

Warmwaterbronnen: Kanagorok-warmwaterbronnen om de geweldige hydro-verwarming vanuit de kern van de aarde te ervaren. Het is zo’n geweldig landschap om te zien hoe het water uit de grond kookt.

Het terrein van de gamedrives. Narus-vallei en Kidepo-vallei waarbij het wild het meest actief is in de Narus-vallei tijdens de vroege ochtenden en late namiddag. 06:00 en 16:00 uur zijn optimale tijden om op gamedrives te gaan. De zuidelijke Narus-vallei bevat de enige permanente waterpunten van het park en het grootste deel van het jaar verzamelen zich in dit gebied de wilde dieren. Zoek naar buffels en olifanten in de moerassen langs de vallei, giraffen en elanden op de drogere hellingen erboven en scan de rotsen op leeuwen.

De droge Kidepo-vallei heeft weinig groot wild, maar enorm veel landschap. De rit van een uur naar Kanagorok Hot Springs passeert een aantal prachtige landschappen. 30 kilometer ten noorden van Apoka, het toeristische centrum van het park, kruist de weg de droge, zanderige bedding van de Kidepo-rivier om een ​​uitgestrekte vlakte binnen te gaan die in het oosten wordt omzoomd door het Morungole-gebergte en in het noorden door de dreigende, 2975 m hoge Jebel Lotuke in Zuid Soedan. Zoogdieren zijn zeldzaam in dit gebied, maar struisvogels en secretaressevogels worden vaak gezien.

Activiteiten in Kidepo Valley National Park. Deze gamedrives kunnen door de valleien van respectievelijk Kidepo en Narus worden gedaan. In die zin dat de Big Five  voornamelijk te vinden is in de Narus-vallei vanwege de moerassige omgevingen. Wat betreft het relatief kleinere wild dat zal worden gespot in de Kidepo-vallei, want daar zijn de vlaktes veel opener en graslanden recht om begrazing mogelijk te maken en veel bergachtige landvormen bieden beschutting aan het kleine wild dat zich voor prooien verbergt. Het is ten zeerste aan te raden om gamedrives in de vroege ochtenduren te doen naast de avonduren, omdat de dieren dan aan grazen zijn of op jacht. 

Natuurwandelingen met begeleiding terwijl u zich door de grote Afrikaanse struiken beweegt, talloze dieren ziet en natuurfoto’s maakt vooral van de schuwere dieren die zich meestal in struikgewas en struiken verstoppen, zodat ze van dichtbij te zien zijn. 

Wandelen naar de top van Mt lomej en Mt Morungole is nog een andere ervaring waar toeristen meer aan kunnen deelnemen, zodat ze een beter zicht hebben op de vlaktes van het Kidepo Valley National Game Park, het biedt de toerist de mogelijkheid om de verschillende Ik-gemeenschappen te bezoeken die zich bovenop de berg Morungole bevinden. En nog veel meer andere activiteiten die u het beste kunt doen in dit nog intacte Virgin Park.