Selecteer een pagina

Kampala

Kampala is de hoofdstad en grootste stad van Oeganda en vormt tevens een district. De stad heeft ruim 2 miljoen inwoners en is de grootste stad van het land. Kampala ligt op 1189 m boven de zeespiegel, vlak bij het Victoriameer. De stad is het economische en bestuurlijke centrum van Oeganda. De stad is verdeeld in vijf stadsdelen die toezicht houden op de lokale planning: Kampala Central Division, Kawempe Division, Makindye Division, Nakawa Division en Rubaga Division.

Geschiedenis. Voor de komst van de Britten was het gebied dat nu Kampala heet een van de favoriete jachtgebieden van Mutesa I, de Kabaka, de koning van Boeganda. Het heuvelachtige gebied, met rijk begroeide draslanden, leende zich goed als leefgebied van de impala en andere antilopen. Toen de Britten in de regio arriveerden noemden zij die dan ook Hills of the Impala (Impalaheuvels).

De taal van de Boeganda, Loeganda, nam door de contacten met de Britten veel Engelse woorden op. Dit gebeurde ook met het woord impala. Het Engelse Hills of the Impala werd Kasozi ka Empala (heuvel van de impala). Kasozi viel al snel weg in het spraakgebruik. Het als Kaampala uitgesproken deel van de naam bleef hangen.

 Er is genoeg te doen en te beleven in Kampala. Hieronder een korte lijst. 

Owino market: is een chaotische, maar toch georganiseerde marktplaats, waar u unieke souvenirs, prachtige Afrikaanse printstoffen en zo ongeveer alles kunt vinden wat u maar kunt bedenken. 

Rubaga-kathedraal (Saint Mary’s Cathedral). Er zijn veel kathedralen en andere gebedshuizen in Kampala, en er is altijd minstens één opgenomen in de reisroute van bezoekers in Kampala. Rubaga Cathedral of Saint Mary’s Cathedral zoals het ook wordt genoemd, is gelegen op een van de oorspronkelijke heuvels van Kampala, Lubaga.

Oeganda Nationale Moskee (ook bekend als de Gaddafi-moskee)
Deze moskee biedt een van de beste uitzichten van Kampala en ligt bovenop de Kampala-heuvel. Het gebouw is enorm en prachtig gebouwd met een wenteltrap die u naar de top van de gebedstoren brengt.

Makerere University. Makerere, de eerste universiteit in Kampala en ook in de Oost-Afrikaanse koloniën van Groot-Brittannië, staat nog steeds hoog aangeschreven. De universiteit heeft interessante architectuur en uitgestrekte tuinen

Kabaka’s Palace, ooit de thuisbasis van de Buganda-koningen, ligt aan Mengo Hill Road, in het Lubiri-gebied.. Het wordt ook wel het spookhuis genoemd, omdat er zoveel werden vermoord op het terrein in de martelkamers van Idi Amin.

Kasubi-graven. Er is zoveel geschiedenis te ontdekken in Kampala, die helemaal teruggaat tot de 14e eeuw.