Selecteer een pagina

Informatie

Tanzania is bijna twee keer zo groot als Kenia en ligt op het zuidelijk halfrond. De kuststrook met de palmen in de omgeving tussen prachtige baaien, bergen zoals de Usambara gebergte, Para gebergte, Mount Meru en natuurlijk Afrika’s hoogste berg ter wereld de beroemde Kilimanjaro. Maar de meeste toeristen komen voor de parken waarvan de Serengeti, Ngorongoro krater, Lake Manyara, lake Natron de bekendste zijn. Tanzania is een schitterend land met vriendelijke mensen en zeker een bezoek waard.

Tanzania ligt temidden van Afrika’s Grote Meren, namelijk Lake  Victoria, Tanganyika en Nyasa, ten zuiden van de  Equator. Het beslaat een opp. van 945,087 sqkm daarvan is 26.4% gereserveerd voor wildlife protectie. Bevolking: Tanzania heeft een populatie van ong 30 miljoen mensen.

Tanzania is een land zonder Winter. Temperatuur wisselt tussen 15 tot 28 graden, gedurende de dagen 10 tot 15 graden in de nacht. De lange regen periode start tussen April en Juni terwijl de korte regenperiode in November is.

Bestuurlijke indeling
Tanzania is onderverdeeld in 26 regio’s en 127 districten.

Staatsinrichting
Tanzania is een republiek waarbij Zanzibar een semi-autonome status heeft. De president, die voor vijf jaar wordt gekozen en eenmaal herkiesbaar is, komt meestal van het vasteland. De eerste vicepresident is dan de premier van Zanzibar, de tweede vicepresident is de premier van de landsregering.

Het parlement, de Nationale Vergadering, telt 156 leden: 101 gekozen op het vasteland en 55 op Zanzibar en Pemba.

Tot 1992 was de Chama Cha Mapinduzi (CCM), (‘Partij van de Revolutie’) de enige toegestane partij. De CCM ontstond in 1977 na een fusie van de Tanganyika Afrikaanse Nationale Unie (TANU) van Julius Nyerere en de Afro-Shirazi Partij van Aboud Jumbe. De CCM bekleedde tot 1992 duidelijk een monopoliepositie en de meeste ambtenaren waren dan ook lid van die partij. Wel hadden de kiezers keus uit meerdere kandidaten van die partij als het ging om de vertegenwoordigende lichamen. Bij de uitvoerende functies was de keus beperkt tot “ja” en “nee”. De National Executive Committee (een soort politbureau) had de macht, er bestond geen persvrijheid, de Tanzaniaanse economie was een centraal geleide economie.

In 1992 werd een meerpartijenstelsel en een vrije markteconomie ingevoerd.

De munteenheid in Tanzania is de Tanzaniaanse shilling.

Economie
Tanzania bezit grote voorraden aan mineralen en ertsen zoals goud, diamant, steenkool, ijzer, uranium, nikkel, chroom, tin, platina en aardgas. Aardgas wordt gebruikt voor de productie van elektriciteit.

Toerisme

Zonsondergang in de Serengeti
Tengerumarkt vlak bij Arusha

Makonde-houtsnijwerk
Tanzania heeft enkele toeristische troeven voor safaritochten (het woord safari betekent reis in het Swahili):

Ngorongoro: krater met een unieke wildpopulatie
Serengeti: wildreservaat, bekend door de jaarlijkse migratie (gedeeld met Kenia)
Selous: wildreservaat in het zuiden van het land, met de Rufiji-rivier
Tarangire: natuurpark in het noorden
Lake Manyara: wildreservaat bekend om de vele flamingo’s
Ruaha: wildreservaat in het midden van het land
Kilimanjaro: hoogste berg van Afrika (5895 m), door toeristen beklimbaar