Selecteer een pagina

Praktische info

Na een avontuurlijke safari nog een heerlijke strand vakantie vieren op het paradijselijke eiland Zanzibar. Dit eiland ligt ten zuiden van Tanzania en is te bereiken met een binnenlandse vlucht van bv Dar es Salaam of Kilimanjaro airport of met de ferry vanuit Dar es Salaam. Vluchten kosten rond 44 euro als u op tijd boekt. Het is ook mogelijk om deze vlucht in uw reis in te boeken. Met de ferry betaalt u rond 30 euro voor een enkele reis naar Zanzibar. Ook al is Zanzibar een deel van Tanzania bij aankomst is er paspoort controle en als u uit een gebied komt waar gele koorts is ook controle of u de vaccinatie heeft gehad.

Beste reistijd: Zanzibar kent twee moessonperiodes, waarin er aanzienlijk meer neerslag valt dan tijdens de andere maanden. Zanzibar is echter het hele jaar door goed te bezoeken!  De eerste moessonperiode is van maart tot begin juni en de tweede moesson start in oktober en duurt tot begin mei. De natste maanden zijn april, mei en november. Zelfs tijdens de natste maanden laat de zon zich nog redelijk veel zien. De beste periodes voor een zonvakantie op Zanzibar zijn februari, juli, augustus en september. Tijdens de moessonperiodes loopt de relatieve luchtvochtigheid soms flink op waardoor het benauwd aan kan voelen. Dit merk je vooral in april en mei.
Het zeewater rondom Zanzibar heeft altijd een aangename temperatuur. Koeler dan 25 graden wordt het water niet en in maart/april loopt de zeewatertemperatuur op naar maar liefst 29/30 graden Celsius. Houd er rekening mee dat de zon altijd sterk is op Zanzibar. Dat is zelfs zo als de lucht bewolkt is. Ook dan is verbranding van de huid mogelijk als deze niet beschermd is.

Taal: In Tanzania is (Ki) Swahili de officiële taal en dus ook van Zanzibar. Deze taal wordt gesproken door ongeveer 50 miljoen mensen in het oosten van Afrika in de landen Tanzania, Kenia, Uganda, Congo en Rwanda. Het Swahili is een mengeling van va verschillende andere oudere Afrikaanse talen, maar is ook beïnvloed door het Arabisch, Portugees en het Hindi.

De inwoners vinden het erg leuk als u een paar woorden kent! Leer hier een aantal basis woorden! 

Visum Zanzibar: Voor Tanzania is een visum vereist. Het is mogelijk om deze online aan te vragen   via de volgende link: www.immigration.go.tz. Hier worden geen administratiekosten in rekening gebracht en moet u zelf de juiste gegevens doorgeven.

Daarnaast is het ook mogelijk het visum ter plaatse op de luchthaven aan te schaffen. De kosten kunnen per creditcard of contant betaald worden. (USD 50 of EUR 50; let op in EUR betalen is ongunstig vanwege ongunstige wisselkoersen ter plaatse, kies daarom voor dollars. Let op neem dollars mee van na 2013. Ze nemen geen dollars aan van voor 2013! 

Om een visum aan te vragen is een Nederlands paspoort vereist dat na terugkeer nog 6 maanden geldig is en twee lege visumpagina’s in het paspoort.

De meeste Zanzibaris beschouwen zichzelf als Zanzibari in plaats van Tanzaniaans, en hun grondgebied heeft zijn eigen leider en bestuursorganen. Het vasteland van Tanzania is een mix van christelijke, moslim- en inheemse groepen, maar Zanzibar, waarover het Sultanaat van Oman eeuwenlang heerste, is bijna volledig moslim. Hou daar rekening mee als u het hotel verlaat om een excursie te doen bv. Niet al te bloot wordt op prijs gesteld. 

Op Zanzibar zijn er interessante excursies te doen zoals een dhowtrip met bv Safari Bleu een zeiltocht met onderweg de mogelijkheid om te snorkelen. Er zijn verschillende excursies naar de dorpen en kennis maken met kruiden en een bezoek aan bv Mnarani Aquarium. Meer over de excursies vind u op deze pagina. Klik hier. 

Geld pinnen: Het officiële betaalmiddel van Zanzibar is de Tanzaniaanse shilling. De shilling is onderverdeel in briefjes van 500, 1.000, 2.000, 5.000 en 10.000 en er zijn munten met een waarde van 50, 100 en 200 shilling. Alleen in Stonetown zijn er geldautomaten. Het is aan te raden om voldoende dollars mee te nemen en Tanzaniaanse shillings voor de kleine aankopen onderweg zoals drinken. Aanbevolen is om te pinnen voor u naar Zanzibar vertrekt op bv Kilimanjaro airport, Dar es Salaam of onderweg in de grotere steden. Vraag gerust aan de chauffeur/medewerker waar u kunt pinnen. 

Eten en drinken: Op Zanzibar ziet u veel Arabische invloeden terugkomen: er wordt veel met kruiden gekookt en men eet hier vaak rijst, bv pilau. De lokale keuken kent een aantal gerechten zoals Ugali ( een stevige pap van maïs of cassave) wordt vaak gegeten met vlees, vis en groenten. Samosas zijn kleine pasteitjes gevuld met groenten en soms ook gehakt of kip. Mandazi gebakken deeg heerlijk bij de thee. Of Pilau, rijst met kruiden vaak gegeten met Nyama Choma, geroosterd vlees veelal rund of geit. 

Drinken: Kahawa ( koffie) en Chai ( thee), verse mango sappen of ander geperst fruit. 

Veiligheid: Zanzibar is een veilige bestemming. Toch raden wij u aan om niet alleen avonds op pad te gaan en drukte te vermijden. Berg uw waardevolle spullen op in een kluis en draag geen waardevolle sieraden in het openbaar.