Zanzibar of Unguja is een eiland aan de oostkust van Afrika dat behoort tot Tanzania. Samen met het nabijgelegen eiland Pemba vormt het eiland de semiautonome staat Zanzibar. De eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia worden soms de Specerijeneilanden genoemd, hoewel die term vaker wordt gebruikt voor de Molukken. Het eiland Zanzibar heeft een oppervlakte van 1554 km². In 1994 werd het aantal inwoners geschat op 800.000. De belangrijkste stad, tevens het economische centrum, is Zanzibar met zijn vrijhaven en historische binnenstad Stone Town.

Zanzibar heeft als belangrijkste bronnen van bestaan specerijen (waaronder kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en peper) en toerisme. Zanzibar is de enige streek waar de Zanzibarfranjeaap, ook wel rode franjeaap, (Procolobus kirkii) voorkomt.

De geschiedenis van Zanzibar is beïnvloed door Perzen, Arabieren, moslims, de Portugezen, en bewoners van het vasteland van Afrika. Stone Town, de historische binnenstad van de hoofdstad Zanzibar, is een stadsdeel met slingerende lanen, ronde torens, deuren met houtsnijwerk, terrassen en prachtige moskeeën. Architectonische hoogstandjes zijn het Livingstone huis, de Guliani Brug en het Huis van Wonderen: een paleis dat in 1883 is gebouwd onder sultan Barghash.

Zanzibar is de op twee na grootste producent van kruidnagels ter wereld (7%), maar was ooit de grootste producent ter wereld.[1] Verder exporteert Zanzibar kruiden, zeewier en raffia, en heeft een grote vis- en boomstamkanoproductie.

Hiernaast is ook het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Het eiland staat ook bekend om zijn duikplekken in en rond de koraalriffen aan de noord- en oostkust van Zanzibar. Tevens is kitesurfen in opkomst, dikwijls tot groot ongenoegen van vissers en dorpelingen.

Voor Zanzibar zijn de volgende opmerkingen van toepassing:
– Zanzibar kent twee moessonperiodes, waarin er aanzienlijk meer neerslag valt dan tijdens de andere maanden. De eerste moessonperiode is van maart tot begin juni en de tweede moesson start in oktober en duurt tot begin mei.
– De natste maanden zijn april, mei en november. Zelfs tijdens de natste maanden laat de zon zich nog redelijk veel zien.
– De beste periodes voor een zonvakantie op Zanzibar zijn februari, juli, augustus en september.
– Tijdens de moessonperiodes loopt de relatieve luchtvochtigheid soms flink op waardoor het benauwd aan kan voelen. Dit merk je vooral in april en mei.
– Het zeewater rondom Zanzibar heeft altijd een aangename temperatuur. Koeler dan 25 graden wordt het water niet en in maart/april loopt de zeewatertemperatuur op naar maar liefst 29/30 graden Celsius.
– Orkanen kunnen Zanzibar amper bereiken. In theorie is er een kleine kans, maar in de praktijk zal het bijna nooit voorkomen. Wel kun je te maken krijgen met een tropische storm.
– Houd er rekening mee dat ze zon altijd sterk is op Zanzibar. Dat is zelfs zo als de lucht bewolkt is. Ook dan is verbranding van de huid mogelijk als deze niet beschermd is.
– De beste schoolvakanties om een vakantie op Zanzibar te vieren zijn de voorjaarsvakantie (mits deze in februari valt) en de zomervakantie. Tijdens de meivakantie en de herfstvakantie kun je naar Zanzibar vliegen maar is de kans op regenachtige dagen wel zeer reëel. Wil je een strandvakantie combineren met een safari het op het vasteland van Tanzania gelegen Serengeti park dan is de zomervakantie de ideale reisperiode.