Selecteer een pagina

Parken in Tanzania

Lake Manyara National Park ligt in de regio’s Arusha en Manyara in Tanzania. Lake Manyara National Park ligt in de Great Rift Valley. Het gebied werd gebruikt voor sportjacht voordat er in 1957 een wildreservaat werd opgericht. In 1960 werd het aangewezen als nationaal park en beslaat het 325 kilometer. Het grootste deel van het park wordt ingenomen door Lake Manyara.

Lake Manyara National Park heeft een breed scala aan attracties, waaronder af en toe boomklimmende leeuwen, grote kuddes olifanten, giraffen, luipaarden, impala’s, bosbokken, nijlpaarden, wrattenzwijnen, gevlekte hyena’s, zebra’s en gnoes. Primaten omvatten; vervet apen, blauwe apen.

Lake Manyara staat bekend om duizenden flamingo’s, maar ook Lake Manyara National Park heeft een verscheidenheid aan vogelsoorten en deze omvatten; Grote witte pelikaan, geelsnavelvee, maraboe-ooievaar, Ayers hawk-eagle, zilverreigers, heilige ibis, zadelsnavelooievaar, steltreigers, lepelaars.

De steile hellingen van de Great Rift Valley bieden een geweldig uitzicht voor toeristen die het park bezoeken.

Serengeti National Park ligt in de regio’s Mara en Simiyu van Tanzania. Het heeft een oppervlakte van 14.763 vierkante kilometer. Serengeti staat wereldwijd bekend om het park waar jaarlijks de massale migratie van gnoes plaatsvindt.

In 1930 werd het opgericht als een wildreservaat waar tot 1937 op sport gejaagd mocht worden. Het Nationaal park zelf werd later in 1951 opgericht.

Toeristen komen naar Serengeti National Park om getuige te zijn van miljoenen migrerende gnoes, gazellen en zebra’s, aangezien dit nergens anders te zien is. Deze dieren trekken op zoek naar zoet water en grasland. De beste tijd om de migratie te bezoeken en een glimp op te vangen is van mei tot juni en van december tot maart.

Serengeti National Park heeft de grootste leeuwenpopulatie in Afrika en wordt daarom beschouwd als een Lion Conservation Unit. Een troep leeuwen kan worden gespot bij de rotsen van Moru Kopjes die zich uitstrekken tijdens een gamedrive en dit is een bezienswaardigheid die u niet mag missen. Luipaarden, cheeta’s, hyena’s en wilde honden kunnen ook worden gespot.

Ngorongoro Crater maakte oorspronkelijk deel uit van het Serengeti National Park. Gevonden in Arusha, in het noorden van Tanzania en nabij de Keniaanse grens met een oppervlakte van 8.292 vierkante kilometer. In 1959 werd het gescheiden van het nationale park en werd het een beschermd gebied. Het belangrijkste kenmerk om op te letten is de Ngorongoro-krater, ’s werelds grootste inactieve krater die ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De meeste toeristen combineren een safari naar Serengeti National park met een tour naar het beschermde natuurgebied Ngorongoro.

Ngorongoro Conservation Area is de beste plek om de beroemdste zoogdieren te spotten, zoals de big five, maar ook andere dieren. Verschillende vogelsoorten kunnen ook worden gespot in het Ngorongoro Conservation Area. Andere attracties en bezienswaardigheden om te bezoeken zijn onder meer; de Empakaai-krater, Lerai Fever Tree Forest, Lake Magadi, een rondleiding door Olduvai Gorge, olmoti-krater.

Tarangire ligt op slechts een paar uur rijden van de stad Arusha en is een populaire stop voor mensen die door het noordelijke safaricircuit reizen op weg naar Ngorongoro en de Serengeti. Het park strekt zich uit in twee door het wild gecontroleerde gebieden en de dieren in het wild kunnen zich overal vrij bewegen.

Voor de regen migreren kuddes gazellen, gnoes, zebra’s en giraffen naar de struikgewasvlaktes van Tarangire National Park, waar het laatste grasland nog over is. Tarangire biedt een ongeëvenaarde safari en tijdens het droge seizoen zijn er veel olifanten. Families van de dikhuiden spelen rond de oude stammen van baobabbomen en strippen acaciaschors van de doornbomen voor hun middagmaal. Adembenemende uitzichten op de Maasai Steppe en de bergen in het zuiden maken een tussenstop in Tarangire tot een onvergetelijke ervaring.

Kuddes van wel 300 olifanten krabben in de droge rivierbedding voor ondergrondse stromen, terwijl trekkende gnoes, zebra’s, buffels, impala’s, gazellen, hartebeesten en elanden de krimpende lagunes verdringen. Het is de grootste concentratie van dieren buiten het Serengeti-ecosysteem – een smorgasbord voor roofdieren – en de enige plek in Tanzania waar antilopen uit het droge land, zoals de statige oryx met de franjeoor en de eigenaardige langnekige gerenuk, regelmatig worden waargenomen.

Tijdens het regenseizoen verspreiden de seizoensbezoekers zich over een gebied van 20.000 vierkante kilometer totdat ze de groene vlaktes hebben uitgeput en de rivier opnieuw begint te stromen. Maar de olifantenbendes van Tarangire zijn gemakkelijk te vinden, nat of droog. De moerassen, die het hele jaar door groen getint zijn, vormen het middelpunt van 550 vogelsoorten, de meest broedende soorten in één habitat waar ook ter wereld.

Op drogere grond vind je de Koritrap, de zwaarste vliegende vogel; de struisvogel met kousen, ’s werelds grootste vogel; en kleine groepjes neushoornvogels brullend als kalkoenen.

Meer fervente vogelliefhebbers kunnen een oogje open houden voor krijsende zwermen van de oogverblindend kleurrijke geelkraagtortelduif, en de ietwat saaie roodstaartwever en grauwe spreeuw – allemaal endemisch voor de droge savanne van noord-centraal Tanzania.

In onbruik geraakte termietenheuvels worden vaak bezocht door kolonies van de vertederende dwergmangoeste en paren rood-gele barbet, die de aandacht op zichzelf vestigen door hun luide, uurwerkachtige duetten.

De pythons van Tarangire klimmen in bomen, net als zijn leeuwen en luipaarden, luierend in de takken waar de vrucht van de worstboom de trek van een staart verbergt.

Locatie: 118 km (75 mijl) ten zuidwesten van Arusha.