Selecteer een pagina

Parken in Kenia

Aberdare National National Park ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Nairobi; en beslaat hoogtes van 4.300 meter (bergtoppen) tot 2.100 meter (bamboebossen en regenwouden). Aberdare is 766 vierkante kilometer groot en vormt een belangrijk deel van het Aberdare-gebergte.

De dieren in het wild die gemakkelijk in het park kunnen worden waargenomen, zijn de Afrikaanse luipaard, de Afrikaanse bosolifant, de Oost-Afrikaanse wilde hond, het reuzenbosvarken, de bosbok, de bergrietbok, de waterbok, de Kaapse buffel, de suni, de zijgestreepte jakhals, de eland, duikers, de olijfbaviaan, zwart en witte colobus-aap en sykes-aap.

Zeldzamere waarnemingen zijn de Afrikaanse gouden kat en de bongo, een ongrijpbare bosantilope die in het bamboebos leeft. Ook is er een grote populatie zwarte neushoorns. Daarnaast zijn er meer dan 250 soorten vogels, waarvan vele met uitsterven worden bedreigd.

 

Amboseli National Park ligt in het noordwesten richting van de berg Kilimanjaro op de grens van Kenia en Tanzania, dit park strekt zich uit over een gebied van 392 vierkante kilometer dat wordt gedomineerd door acaciabossen, rotsachtige doornstruiken, moerassen en een Pleistoceen meer. Amboseli herbergt een grote concentratie aan wilde dieren, naar schatting 80 verschillende soorten, waaronder Afrikaanse olifanten, Afrikaanse buffels, impala’s, leeuwen, zebra’s en gnoes en andere Afrikaanse dieren. populatie olifanten. Amboseli park is ook de thuisbasis van een aantal vogels naar schatting 400 soorten, waaronder Afrikaanse moeraskip, tureluur, Dickinson’s torenvalk, Euraziatische dikknie, grote flamingo, Hartlaubs trap, kleine flamingo, kievit, pangani longclaw, Roodborsttapuit, Roodbuikreiger, Spike-heeled leeuwerik, Staalblauwe Whydah, Taveta-goudwever, Von der Decken’s neushoornvogel, Geelhalsdwerguil

Amboseli bestaat uit een geweldig landschap dat wordt gecreëerd door de berg Kilimanjaro op de achtergrond en uit vele plekken waar dieren en attracties kunnen worden gespot.

Amboseli-park werd in 1974 officieel uitgeroepen tot National Park met een oppervlakte van 392 vierkante kilometer, maar  heeft geschiedenis heeft die teruggaat tot de tijd vóór de komst van de Britse koloniale heersers in Kenia.

De Masai Mara werd genoemd ter ere van het Maasai-volk, de voorouders van het gebied. Het woord ‘Mara’ betekent ‘gevlekt’ in de Maasai (Maa) taal. Bij een bezoek aan de Masai Mara zal het niet moeilijk zijn om te begrijpen hoe dit gebied zijn naam heeft gekregen. De korte bossige bomen die overal in het landschap staan, geven het een soort ‘gevlekte’ uitstraling. Het ecosysteem van de Grotere Masai Mara is enorm. Het bedraagt bijna 1510 vierkante kilometer. Het gebied wordt in het zuiden begrensd door de Serengeti en in het noorden, oosten en westen liggen Maasai ranches. Hoewel de rivieroevers van de drie rivieren van het gebied (The Sand, Talek River en Mara River) begroeid zijn met struiken en bomen, bestaat het grootste deel van het reservaat uit open grasland dat af en toe wordt gespot door een acaciaboom met een platte top. Er zijn twee verschillende regenseizoenen in april – mei (de lange regens) en in november – december (de korte regens).

Elk jaar van juli tot oktober vormt de Masai Mara het decor van een van de meest spectaculaire natuurshows op aarde – de Grote Migratie. De aanblik van zoveel dieren op de vlaktes is bijna ondenkbaar. De zonverbrande grassen van de glooiende savanne worden de thuisbasis van meer dan 1,5 miljoen zebra’s, gnoes en antilopen die van de Serengeti naar de Masai Mara trekken op zoek naar groenere weiden en water. De Grote Migratie is uniek voor de Serengeti en de Masai Mara.

Lake Nakuru National Park ligt net ten zuiden van de stad Nakuru, onder de bescherming van het Lake Nakuru National Park. De nabijheid van Nairobi, ongeveer 164 km, maakt dagtochten en een deel van een circuit mogelijk langs de Maasai Mara of het Baringo-meer en oostwaarts naar Samburu.

Het meer staat bekend om het grootste vogelspektakel ter wereld… ontelbare roze flamingo’s; vaak meer dan een miljoen of twee tegelijk. Ze voeden zich met de overvloedige algen, die gedijen in het warme water. Als zodanig staat het bekend als een “frisdrankmeer”. Naar schatting consumeert de flamingopopulatie ongeveer 250.000 kg algen per hectare oppervlakte per jaar. De overvloed aan algen, wordt gecreëerd door de uitwerpselen van flamingo’s. Foto’s van de flamingo’s op Lake Nakuru zijn wereldberoemd. Het is echt een geweldige plek, best overweldigend om het roze meer te zien..

Naast de flamingo’s zijn er twee grote visetende vogels, de pelikanen en aalscholvers, die in grote aantallen bij het meer zitten. Er zijn meer dan 400 soorten vogels op Late Nakuru en het omliggende park.

Daarnaast zijn er exotische zoogdieren zoals de 30 oostelijke zwarte neushoorns, 70 witte neushoorns, evenals grote populaties giraffen en bavianen. Het park heeft ook veel Maasai-leeuwen, Afrikaanse cheeta’s en Tanzaniaanse luipaarden.

Samburu National Reserve ligt in de zuidoostelijke hoek van het Samburu-district in de provincie Rift Valley in Kenia. Het wordt in het zuiden begrensd door de Ewaso Nyiro-rivier, die het scheidt van het Buffalo Springs National Reserve. Het reservaat heeft een oppervlakte van 165 km² en ligt op ongeveer 345 km van Nairobi.

Het reservaat ligt in ecologische zone V- die is geclassificeerd als droog en halfdroog met een vochtindex van 42 tot 57, wat aangeeft dat verdamping groter is dan het beschikbare vocht. De dagen zijn extreem heet, terwijl de nachten koel zijn. De jaarlijkse gemiddelde temperaturen liggen tussen 18ºC en 30ºC, terwijl de gemiddelde jaarlijkse neerslag 354 mm is met pieken in november en april. Het droge seizoen begint eind mei en duurt tot begin oktober, wanneer er een grote concentratie aan dieren in het wild wordt aangetroffen in het reservaat vanwege de beschikbaarheid van weelderige vegetatie langs de Ewaso Nyiro-rivier, de belangrijkste waterbron voor het reservaat en de nabijgelegen gemeenschappen.

Het reservaat is toegankelijk voor dieren in het wild met bekendheid vanwege de overvloed aan zeldzame noordelijke gespecialiseerde soorten zoals de Grevy Zebra, Somalische struisvogel, netgiraf, Gerenuk en de Beisa Oryx (ook wel Samburu Special genoemd). Het reservaat is ook populair bij minimaal 900 olifanten. Grote roofdieren zoals de leeuw, luipaard en cheetah zijn een belangrijke attractie (Kamunyak de wonderleeuwin die de baby Oryx heeft aangepast, is een inwoner van het reservaat). Het spotten van wilde honden is ook een veelvoorkomende attractie in dit unieke beschermde gebied. Vogelleven is overvloedig met meer dan 450 geregistreerde soorten. Vogels van het dorre noordelijke bushland worden aangevuld met een aantal rivierwoudsoorten. Kleine Torenvalk en de Taita-valk zijn soorten die wereldwijd zorgen baren en ze maken allebei gebruik van het reservaat. Vijf soorten die als kwetsbaar zijn gecategoriseerd, hebben zich in het reservaat geregistreerd. Dit zijn Afrikaanse Darter, Grote Zilverreiger, Witkopgier, Martial Eagle en de Geelsnavelossenpik. Kritisch bedreigde diersoorten onder CITIES – Pannenkoekschildpad (malacochersus tornieri) wordt gevonden in het reservaat.

Aangeduid als “Theatre of the Wild” door de Kenya Wildlife Services, hebben de nationale parken Tsavo East en Tsavo West samen een oppervlakte van ongeveer 22.000 vierkante kilometer (ongeveer 4% van Kenia) en vormen ze een van de oudste en grootste wildreservaten in Kenia (ongeveer 9 keer zo groot als Maasai Mara National Park)

Tsavo East alleen al omringt een gebied van ongeveer 13.747 vierkante kilometer en is gescheiden van Tsavo West door de A109 (snelweg Nairobi-Mombasa) en de spoorlijn die het park doorkruisen. Tsavo East National Park werd geopend in april 1948 en dankt zijn naam aan de Tsavo-rivier die van het westen naar het oosten van het park stroomt. In het park bevindt zich ook de Athi-rivier die in verbinding staat met de Tsavo-rivier om de Galana-rivier te vormen.

Tsavo East National Park wordt begrensd door het Chyulu Hills National Park en Mkomazi Game Reserve in Tanzania. Het park ligt in de buurt van de stad Voi in de provincie Taita-Taveta. Het grootste deel van het park bestaat uit halfdroge heidevelden en savanne, waardoor het het meest populair is als een van de hotspots voor grote aantallen gevarieerde dieren in het wild, waaronder de Afrikaanse Big Five. Het park herbergt ook een grote verscheidenheid aan vogelsoorten, waaronder de gekroonde kraanvogel en de zwarte wouw. Tsavo East staat ook bekend om zijn neushoornreservaat.

Tsavo National Park is ook beroemd geworden door het Yatta-plateau, de langste lavastroom ter wereld die ongeveer 300 km beslaat.

Tsavo National Park heeft een diversiteit aan attracties en activiteiten waaraan bezoekers kunnen deelnemen. Deze attracties variëren van flora en fauna tot de andere natuurlijk gebouwde aspecten in het park.

Tsavo West National Park, ligt in de kustprovincie, in het zuidoosten van Kenia. Tsavo West National Park, aangeduid als “Land van lava, bronnen, menseneters en magische zonsondergangen”, omvat een uitgestrekt gebied van 9.065 vierkante kilometer.

In tegenstelling tot het zusterpark Tsavo East National Park, dat bij uitstek uitblinkt door zijn overvloedige en gevarieerde flora en fauna, onderscheidt het Tsavo West National Park zich meer vanwege zijn prachtige topografie.

Tsavo West National Park is steiler en bevat meer diverse landschappen in vergelijking met Tsavo East National Park. Dit maakt het een perfect toevluchtsoord voor de avontuurlijke bezoekers die graag meer gedurfde activiteiten willen ondernemen, zoals wandelen en rotsklimmen, met name de beroemdste Kichwa Tembo-rotswand en andere rotswanden, waaronder Mastodon, Ivory Tower en de Great Tsavo Chimney.

Net als enkele van de meest populaire parken in Kenia, herbergt Tsavo West National Park de Afrikaanse Big 5 (leeuwen, nijlpaarden, buffels, olifanten en de neushoorn) en andere zoogdiersoorten, waaronder nijlpaarden, giraffen, koedoes en buffels.

Met meer dan 400 soorten vogels biedt Tsavo West National Park een rijke overvloed aan vogels voor vogelspotters.